måndag 25 juli 2022

Narnia av C.S Lewis

 


Författare C.S Lewis har fått miljoner av läsare som beundrar hans arbete. Det var först efter många tidigare utgivningar som C.S Lewis skrev första boken i Narnia år 1950 Häxan och Lejonet. Året efter lanserades andra boken Narnia- Prins Caspian och så fortsatte det tills hela serien blev färdigskriven 1956. 

Narnia har alltid funnit med mig sedan ung ålder och kanske var det rädslan över att allt en dag skulle ta slut som fick mig att inte velat läsa klart serien tills nu. Nu i efterhand är jag glad att jag väntade. En bitterljuv känsla sköljde över mig efter jag läst ut sista sidan. Det har varit en enastående läsning fylld av magi, mod, vackra varelser och ett äventyr man sent kommer att glömma. Författare C.S Lewis har skrivit med en ungdomlig, inspirerande stil som får även mig som vuxen att återvända till min barndom. Jag kan inte annat än att säga att dessa böcker kommer stå i bokhyllan tills mina barn en dag får uppleva samma lycka som jag gjort när jag läst dessa böcker. 

Första boken Min Morbror Trollkarlen blir början på hur allt skapades i landet Narnia och det är först i andra boken Häxan och Lejonet som jag får bekanta mig med barnen Peter, Susan, Edmund och Lucy. Tredje boken Hästen och Hans Pojke tar mig till en annan del utanför landet Narnia för att förstå början på en konflikt som Narnia sakta blir en del av. Fjärde boken Caspian, prins av Narnia tar en tillbaka till en mörkare tid när Paravel är hotat. Jag får återse barnen Pevensie och äventyret styr mot att befria landet från ett hot som kommer utifrån. Kung Caspian och Skeppet Gryningen är bok nummer 5 i serien och jag får återse Lucy och Edmund och det blir ett storslaget äventyr till havs. Silvertronen som är sjätte delen i serien tar läsaren under jord och nya karaktärer dyker upp. Den avslutande delen Den Sista Striden blir ett avslut på många frågor som har dykt upp under seriens gång och det är med ett tungt hjärta jag stänger sista sidan.  

Det fanns många frågor jag hade svårt att släppa efter jag har läst ut serien. Frågor som varför författaren valt att hoppa mellan historierna? Inte heller varför tiden i Narnia är annorlunda ifrån den som finns i vår värld? Jag kan tycka det är synd att många delar inte helt blir förklarade. Alla böcker hade inte samma flyt. Häxan och lejonet till Kung Caspian och Skeppet Gryngen höll mitt intresse uppe. Resterande delar innehöll inte de pusselbitar för att hålla mitt läsintresse till 100%. Trots det kommer jag definitivt leta upp fler böcker skrivna av C.S Lewis då det finns mycket att lära sig.

Nedan finner ni mina favorit böcker i rangordning. 

  1. Häxan & Lejonet
  2. Caspian, prins av Narnia
  3. Kung Caspian & Skeppet Gryningen
  4. Den sista striden
  5. Min Morbror Trollkarlen 
  6. Hästen och hans pojke
  7. Silvertronen

Betyg: ★★★★☆
Serie: Narnia
Författare: C.S Lewis
Förlag: Bonnier Carlsen
Språk: Svenska
Rec: NejInga kommentarer:

Skicka en kommentar