söndag 10 juli 2022

Den Tysta Patienten av Alex Michaelides

Den Tysta Patienten av Alex Michaelides har legat på New York Times bästsäljarlista i över 100 veckor efter att läsare på Goodreads röstat fram boken för bästa thriller 2019 och jag kan förstå varför. Alex Michaelides har lyckats skapa en historia som grundar sig på de minsta detaljer för att komma åt känslan av oberäknelig, nervös läsupplevelse. 

Historien om konstnären Alicia som en dag skjuter sin make fem gånger i huvudet lockar den  rättsmedicinska psykoteraputen Theo Faber att byta jobb och ta sig an Alicia som efter dådet förblivit tyst. Theo Faber är fast besluten om att han kan rädda Alicia och ta sig an frågorna om hur en person som lever det perfekta livet i Londons bästa område, med ett älskvärt jobb och ett giftermål med en välkänd modefotograf  kan utföra sådan illgärning? Historien för läsaren både i nutid och dåtid i ett pussel av händelser som spinner sig i ett nät av känslor, mystik och obehaglig sanning. 

Jag kan inte anat än att säga att jag fastnade direkt för Theo Faber som lyckats charma mig med hans personlighet och framdrivenhet. Theo Faber lever ett bekvämt liv tills han en dag får höra om Alicia och väljer att drastiskt byta jobb. Jag antar att hans liv blev allt för bekvämt och att han behövde en extra krydda i vardagen. Första dagen på Theos nya arbete slängs han in i en värld av olika psykologiska slag. Theo träffar Alicia som inte ger en enda blinkning till svar, fascinationen övergår till besatthet och Theo tar allt djärvare steg in i Alicias psyke för att gräva fram de svar han suktar efter. 

Författaren Alex Michaelides har ett underbart skrivsätt som får en att koppla av i fåtöljen och glida genom boksidorna.. Dialogerna är fantastiskt skrivna och det är lätt att hänga med i både svängarna och historieutvecklingen. Theo Faber är en karaktär som är lätt att förstå och jag fortsätter läsa om hans tankar och ideer med glädje, jag tar med mig boken vart jag än går och kan helt enkelt inte lämna ifrån mig boken på mer än 2 meters avstånd. När jag till slut når klimax känns det som jag sprungit ett maraton. Hela min värld avstannar i någon minut och det enda jag lyckats med är att hålla i boken och andas. Jag har aldrig läst ut en bok så här snabbt och jag kommer definitivt läsa mer av författaren. Alex Michalides har blivit en favorit på min bokhylla. Med det sagt, är karaktärerna är otroligt välskapta, historien välplanerad och slutet mästerligt. Dags att förbereda för en filmpremiär tycker jag!

Betyg: ★★★★★
Titel: Den Tysta Patienten
Författare: Alex Michaelides
Förlag: Modernista
Språk: Svenska
Sidor: 319
Rec: Nej

Mer av författaren: Inga kommentarer:

Skicka en kommentar