lördag 16 april 2022

Hemligheternas Bibliotek av Janet Skeslien Charles


 

Hemligheternas Bibliotek skriven av Janet Skeslien Charles är en verklighetsbaserad historia som utspelar sig under andra världskriget. 

Boken utspelar sig parallellt mellan två karaktärer. Första huvudkaraktären är Odile som lever i Paris under år 1939. Hon får sitt första jobb på det amerikanska biblioteket, något som hennes familj inte helt finner någon större glädje av. Odile lyckas komma in i sitt arbete och finner snart samhörighet med sina nya kolleger på biblioteket. När andra världskriget bryter ut, är Odile fast besluten om att göra allt hon kan för att rädda biblioteket och ytterligare liv. Riskerna är stora och farorna lurar i varje hörn. Trots det fortsätter Odile att hitta lösningarna med hjälp av böckerna. 

Den andra huvudkaraktären är Lily som lever i Montana 1983. När hennes mamma går bort, finner Lily en stark vänskapsband med in granne Odile. Kanske dyker svaren upp från det förflutna med hjälp av varandras gemensamma intressen. 

Hemligheternas Bibliotek är en vacker, rörande historia som fick mig att sträckläsa. Författare Janet Skeslien Charles har gjort ett enastående arbete genom att undersöka och återberätta en väldigt stark berättelse som hänt under andra världskriget, där en liten grupp av passionerade människor lyckats rädda liv med bibliotekets böcker. Odile beskrivs som en stark, ambitiös och bestämd kvinna som går sin egen väg. Även om motstånd sker från familjens sida, lyckas hon parera och hitta sin egna inre röst för att nå sina drömmar. Jag finner mig snabbt av att beröras av Odiles historia och jag flyter igenom kapitlen. Även om Lily dyker upp emellan åt, behövs förklaringen om vad som komma skall. Miljöerna i vackra Paris ger en mysighetsfaktor och dialogerna är harmoniska innan ett brinnande krig dyker upp och som känns enda ut i fingertopparna. 

"Barn slåss över leksaker, män slåss över territorium"

Författaren lyckat även kombinera familjedrama, starka vänskapsband och romans på ett sätt som lyfter historian på ett unikt sätt. Jag skulle vilja läsa mer av denna författare. Rekommenderar starkt!

Betyg: ★★★★★
Författare: Janet Skeslien Charles
Förlag: Printz
Språk: Svenska
Sidor: 412
Rec: Nej
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar