måndag 23 augusti 2021

Minskning av UngdomsböckerDet var under tidigare år som jag började märka av minskningen av översatta ungdomsböcker och det är först nu som det börjar uppmärksammas i media. Man menar att ungdomsböckerna inte säljs i den mängd som andra genrer gör och därför väljer inte förlagen att prioritera detta. 
Det skrivs även att böcker köps inte som present längre, då många ungdomar troligtvis har andra intressen. Sedan ska man inte glömma att många ungdomar inte har fått sina första pengar och det gör det svårt att köpa dessa böcker. 

Personligen tycker jag det är piss tråkigt att förlagen väljer att handla på detta sätt när det finns många möjligheter att lyfta läsandet hos ungdomar. Det handlar om att alla parter måste göra sitt. 
Man kan ju börja med att lyfta ungdomsböckerna genom att separera ungdomsböckerna med barnböckerna i bokhandlarna då många ungdomar inte vill synas på barnavdelningen. Sedan kan bokhandlarna börja ta sitt ansvar och börja skylta med nyheterna på hyllorna. 
Det var här om dagen jag letade efter Kedja av Guld av Cassandra Clare och den hittar jag bakom en massa hyllor, längs ned på hyllan. Är det så man tar hand om ungdomsböckerna som precis blivit översatta på svenska??

Stor skärpning! Det finns ett helt Bokstagram Community med bokälskare, fler bokbloggare och fler bokcirklar än tidigare. Kanske dags att omprioritera! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar