tisdag 9 mars 2021

Ruin and Risning av Leigh Bardugo

 

Tiden håller på att rinna ut för Alina Starkov. Efter ett försök till att besegra The Darkling har Alina och hennes vänner blivit tvungna att gömma sig under jorden. I ett försök att hitta en ny väg till att besegra The Darkling, måste Alina finna ett sätta att fånga in den tredje amplifiren som sägs vara en eldfågel. Vägen till friheten tycks ligga långt ifrån och relationer sätts på sin spets. Kommer Alina befria Ravka från mörkret? Har Mal förmågan att hålla kvar Alina vid sin sida och kommer Nikolai kunna bli den kung som folket väntar sig att han ska bli?

Tredje och sista boken i Shadow and Bones serien av Leigh Bardugo lyckades inte överraska mig som jag väntade mig. Jag känner inte att handlingen utvecklas i större sträcka och karaktärerna gör inte stora framsteg i personlighetsutvecklingen. Miljö-upplevelsen förändras inte och jag känner att tredje boken endast blev en utdragen berättelse. Jag var glad över att läsa om de älskvärda karaktärerna igen, dock känner jag att lusten och gnistan tycks släckas sakta. Under min läsning kunde jag drömma mig iväg någon annanstans och då kom jag på mig att jag inte alls minns vad jag läste och då var tvungen att gå tillbaka några sidor i boken. Jag skulle föredra att författaren skrev denna serie som en duologi, då tredje boken  blev näst intill en besvikelse. Till slut ville jag nog helst bara läsa något annat. 

En annan besvikelse jag upplevde var Nikolai Lantsov som total skrevs bort från flera kapitel. Vart tog han vägen? Hur tänkte författaren egentligen? Från min synvinkel upplever jag prins Nikolai som en av de större karaktärerna i boken och som förtjänar få sin röst och handling hörd, speciellt i den avslutande delen. Nej, total miss. 

För att diskutera avslutet av denna serie, känner jag inte att det blev den episka strid som jag trodde skulle inträffa. Jag fick inte se Alinas storslagna kraft mätas med The Darkling och jag fick inte läsa om underhållande dialoger mellan de två stora karaktärerna The Darkling och Alina Starkov. Att dessa två karaktärers relation fick ett abrupt slut känns chockerande. Det tycks som att författaren bara ville avsluta denna saga så fort som möjligt. 

Betyg: ★★
Titel: Ruin and Rising
Författare: Leigh Bardugo
Förlag: Henry Holt
Språk: Engelska
Antal sidor: 432
Rec: Nej

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar