söndag 5 juli 2020

Recension: Högt Spel av Leigh BardugoHögt spel (inbunden)


Titel: Högt Spel
Författare: Leigh Bardugo
Förlag: Gilla förlag
Språk: Svenska
Antal sidor: 424
Rec: Ja

Handling: Ketterdam är en myllrande hamnstad där allt är till salu för rätt pris och ingen vet det bättre än det kriminella geniet Kaz Brekker. Han erbjuds möjligheten att genomföra en livsfarlig kupp som kan göra honom rikare än han någonsin kunnat drömma om. Men han klarar det inte ensam.En hämndlysten straffånge. En spelgalen prickskytt. En rymling född med silversked i munnen. En spion känd som Vålnaden. En hjärtskärare som använder sin magi för att överleva i slummen. En tjuv med osannolika utbrytartalanger. Kaz gäng är kanske de enda som kan rädda världen från undergång om de inte tar livet av varandra först.


Omdöme: Högt spel, stora insatser och farliga risker i denna spännande, actionfylla och fullspäckade berättelse om sex begåvade tjuvar som beslutar sig för att hoppa på det stora uppdraget att få ut en forskare vid namn Yul-Bo som fängslats i det obrytbara fängelset Infästningen. Yul- Bo har förmågan att skapa en drog som fördubblar de magiska förmågorna som gischa folket besitter. Kaz och hans kompani erbjuds 30 miljoner för att få ut forskaren ur fängelset och under färdens gång är det mer än bara banditer, pengar och lögner som blir ett hinder på vägen. 

Leight Bardugo har skapat en enastående värld som sticker ut. Den är en rå, smutsig, mörk och modern på en och samma gång. När jag börjar läsa boken upplever jag en känsla över att boken är skriven i kategorin steampunk. Kläderna, levnadssättet och farligheterna som lurar i varje hörn blir det som sticker ut och jag älskar det. Kaz Brekker är en av huvudkaraktärerna i boken och jag tror aldrig jag har läst om en sådan unik kille någonsin. Jag blev förtjust direkt, han utstrålar charm, intelligens och stil. Jag skulle beskriva honom som en modern prins som gärna omger sig av risker och farligheter. Det är det liv han känner till och troligen alltid kommer att leva. "Jag är ingen hjälte i en barnsaga som stjäl från de rika och ger till de fattiga. Det finns pengar att tjäna och information att köpa. 
Tillsammans med hans gäng som består av Inej, Nina, Jesper, Matthias och Wylan förblir de ett unikt gäng med olika bakgrunder och gåvor som gärna sätter sina liv på spel för att sträva efter sina drömmar. 

För att sammanfatta det hela erbjöd boken väldigt mycket action och spännande dialoger. Jag upplevde att boken skrevs som ett manus och som skulle passa väldigt bra på tv duken. 
Det var svårt att inte tycka om karaktärerna och bakgrunds berättelserna som dök upp emellan för att lära känna varje karaktär lite bättre. Man fick pendla mellan att läsa ur allas synvinkel och det uppskattade jag då det blev ett extra djup på historien. 
Stort plus över alla överrasknings momenten som dök upp. Jag satt med nervositet från början till slut genom denna bok och det klagar jag inte över. 

"Boken stal mitt intresse från första sidan!"

Betyg: 5/5 


Finns hos: Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar