fredag 8 februari 2019

Kurragömma av Petrus DahlinKurragömma (inbunden)


Astrid och hennes mamma reser till Spanien för att vandra och för att få tid att umgås efter att pappan omkommit i en olycka. Men det blir inte alls som de tänkt sig. Mamman måste åka iväg ett dygn på en akut jobbgrej och Astrid övertalar henne att hon kan vara ensam kvar i deras hyrda hus. Det skulle hon aldrig ha gjort. Snart börjar det hända märkliga, skrämmande saker. Det är våta fotspår på terrassen, en vit hund dyker upp från ingenstans, mannen i affären säger: "Spökena kommer att ta dig".
Astrid får reda på att sjön hon badar i har en mörk historia. Egentligen är det en vattenreservoar som man anlagt ovanpå en by som man tömde på folk. Fast frågan är om man verkligen gjorde det. Astrid träffar på några barn i byn, de dyker upp överallt och vill leka kurragömma vid dammen. Till en början är de snälla, men snart börjar de bete sig väldigt underligt - vad är det de vill egentligen? Dessutom blir mamman kvar på jobbresan och telefonmottagningen i huset är i det närmaste obefintlig. 

Recension: I boken kurragömma får man följa Astrid som åker till Spanien tillsammans med sin mamma. Dock dröjer det inte länge tills det kommer hinder på vägen som gör att Astrids mamma måste åka tillbaka till jobbet och Astrid lämnas ensam kvar i det hyrda huset i Spanien. Det blir starten på skräck-och thriller boken av Petrus Dahlin. Under hela bokens gång ligger min mage med full nervositet och de märkliga saker som händer avlöser varandra. Jag älskar att författaren valde att skriva sin bok där händelserna utspelar sig i utlandet. Detta ser jag som väldigt positivt då många barnböcker med thriller och skräcktema allt för ofta utspelar sig i Sverige. När det kommer till språket i boken, har författaren valt att skriva i en väldigt mjuk ton. Tyvärr känner jag att den mjuka tonen gör att nervositeten aldrig blir mer än just nervositet. Som läsare kommer jag alldeles för nära mina gissningar, vilket gör att boken förlorar sin charm. Jag får aldrig uppleva att jag når en punkt av att bli förvånad eller en aning chockad. Boken saknade en spännande tvist och något att hålla sig kvar i som en minnesvärd bok. 

Betyg: ★★★
Titel: Kurragömma
Författare: Petrus Dahlin
Förlag: Raben & Sjögren
Språk: Svenska
Antal sidor: 201
Utgivning: 2015
För åldrarna: 9-12
Rec ex: Ja
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar