fredag 2 oktober 2015

Röd Drottning av Victoria Aveyard
I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön, utan efter blod. De silverblodiga – de silvriga – är supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, som regerar över de vanliga röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare.

Mare hör till den röda delen av befolkningen och ser inga tecken på att den världsordning hon växt upp med någonsin kommer att rubbas. Men när hon genom en ödets nyck börjar arbeta som tjänare vid det kungliga Solpalatset förändrats allt. Till sin egen och hovfolkets stora förvåning upptäcker Mare att hon själv besitter en unik och dödlig förmåga, trots sitt röda blod. Kung Tiberias inser snart att Mare utgör ett hot mot den maktbalans hans rike vilar på. Men medan han smider en plan för att oskadliggöra Mare ser hon en möjlighet att krossa silverregimen inifrån – och öppna dörren till en ny värld. Samtidigt har hennes hjärta börjat dra henne åt helt fel håll…

Recension: Boken Röd Drottning av Victoria Aveyard är en bok som det har diskuterats mycket om och som till och med är redo att börja filmatiseras. Det fick mig att bli ännu mer nyfiken på vad denna bok innehåller för äventyr och vad som får så många läsare att reagera på just denna ungdomsbok.
När jag väl började läsa den här boken, var jag en aning skeptisk. Det flöt på väldigt trögt i början och det blev en väldigt klyschig start. Jag fann början väldigt grå tonad, då det inte hände så mycket, då man fick en oklar bild hur samhället verkligen ser ut och fungerar. Men det dröjde inte länge förrän spänningen satt fart på det hela.

Världen som vi befinner oss i är en mycket modern värld, där det finns allt vi har idag och lite till om man ser till de rika silvrarna i samhället. Men den känslan försvinner helt när man befinner sig hos de fattiga, utsatta och nervärderade röda som lever under hemska förhållanden med knapp mat, el, glädje eller hopp.

Man får följa huvudkaraktären Mare Borrows vars liv är en riktig berg och dalbana. Hon har levt med sina föräldrar och syskon som röd hela sitt liv, tills hon slängs ut i en värld som är helt främmande för henne, då ödet trampar förbi. Hon får en unik chans att se världen med egna ögon och till och med förändra den. Men för vilket pris? Mare Borrows får kämpa oerhört hårt i en orättvis värld där silvrar dominerar världen med deras makt, över lyx och glamour. Men också med deras förmågor, där varje silver har förmågan att styra ett element eller läsa andras tankar, styra andra och mer därtill.

Författaren Victoria Aveyard gör ett imponerande arbete kring de karaktärer man får ta del av. Det finns stora mängder av olika personligheter, krafter/magi och hemligheter hos de flesta som man bekantar sig med, vilket gör att dialogerna i boken är mycket underhållande. Det gäller också spänningen i boken, det finns nervpirrande drama, spännande intriger och förvånansvärda överraskningar som dyker upp hela tiden under läsandets gång. När man kommit en bra bit in i historien, då går det verkligen inte att lägga ifrån sig boken. Den följer med en vart man än går.
Det fanns otroligt mycket känsla, kreativa ideer och strålande scener i den här boken, att det var som att såg på en film när man läste boken. Vilket är rätt imponerande.

Jag förstår att den här boken är väldigt omtalad, då den här boken tar upp känslan i att överleva oavsett vad det kostar. Precis som det står på omslaget på boken
"Makt är ett farligt spel" så måste man spela spelet noga för att överleva.

Betyg: ★★★★
Titel: Röd Drottning
Författare: Victoria Aveyard
Förlag: Modernista
Språk: Svenska
Antal sidor: 378
Utgivning: 2015
Rec ex: Ja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar