onsdag 11 februari 2015

Outlander av Diana Gabaldon

 
Outlander, tv-serien som alla snackar om. Är det något som jag har missat så är det om den nya tv-serien som släppts på Netflix som är baserad på Diana Gabaldon böcker. Den här tv-seren började jag att kolla in efter att det var så många som skrev om den och diskuterade den via internet, jag blev helt klart nyfiken och inte minst glad efter att jag tagit del av den. Serien innehåller så mycket av allt, många intressanta karaktärer men framförallt historien. Det är verkligen en ny typ av historia som framförs på ett sett jag inte varit med om innan. Jag älskar att man får ta del av två världar, så olika från varandra, men också så lika. Jag berördes mycket av att man kan finna lycka och glädje oavsett var man befinner sig i världen, nutid som dåtid. Underbar serie!


Claire Randall är en praktisk kvinna och sjuksköterska i den brittiska armén under andra världskriget. Hon och hennes man Frank, som har varit separerade under kriget, har nyligen återförenats och njuter av en andra smekmånad i Inverness i Skottland. De gifte sig där och Frank kombinerade deras semester med efterforskningar i sitt familjeträd. Speciellt om en förfader som hette Jack Randall, som var kapten i den brittiska armén under 1700-talet.

Efter att ha sett några skotska turistattraktioner, så som Loch Ness, ägnar Claire tiden åt att samla växter med en amatörbotanist. Han visar henne en grupp stående stenar uppe på kullen Craigh na Dun. Claire berättar det för Frank och han berättar för henne att en grupp kvinnor från bygden kommer att utföra en hednisk ritual där och att den lokale kyrkoherdens hushållerska är en av dem. Som historieprofessor, är Frank intresserad. Claire som är blivande botanist, blir fängslad av blommorna och örterna hon hittar, men även den ovanliga ritualen intresserar henne. När hon återvänder nästa dag för en särskild planta som intresserar henne, inser Claire att hon kan höra ett surrande ljud från stenarna och tittar närmare. Surrandet blir högre när hon närmar sig, men det gör henne desorienterad och hon svimmar. Hon vaknar upp till ljudet av en strid i närheten. Hon antar att det är en rekonstruktion eller en filminspelning. Hon tar en omväg genom skogen som plötsligt är tätare än den var förut. När hon försöker komma på var hon är, stöter hon ihop med kapten Jack Randall, som är Franks farfar sex generationer tillbaka och en kopia av honom.
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar