tisdag 25 mars 2014

Recension: Utvald av Ally Condie

Utvald (Kartonnage)

Titel: Utvald
Författare: Ally Condie
Förlag: Raben & Sjögren
Språk: Svenska
Sidor: 492
Utgivning: 2014
Rec ex: Ja


Handling:
Cassia har gett sitt allt i kampen mot det Samfund som förvägrar sitt folk det som betyder mest - familj, kärlek och rätten att få välja.
Efter ett desperat sökande efter varandra och den hemliga motståndsrörelsen har Cassia och Ky förenats i sin kamp. Men priset de fick betala för att gå med i Revolten var högt: Återigen har de skiljts ifrån varandra.
Cassia verkar nu i hemlighet från Samfundets innersta kärna, medan Ky blir stationerad utanför dess yttersta gränser.
Vem är fiende och vem är vän i tider när allting ställs på sin spets? Sanningar uppdagas och spelets regler blir återigen omkullkastade när Cassia, Ky och Xander för sista gången återvänder till Samfundet för att rädda det de så länge kämpat för.

-Spoilers kan förekomma-
Omdöme: Utvald av Ally Condie- Då var man redo för den allra sista delen av Matchad trilogin, Utvald och jag har alltid höga förväntningar när det gäller en sista del av en trilogi. De två först böckerna var väldigt underhållande på två olika nivåer, men när jag började läsa Utvald var det som att falla till botten.
Jag hade förväntat mig ett storslaget avslut, med ett stort krig eller en gemensam insatts där alla människor i det "Samfynda" samhället ger igen för all orättvisa, men så blev det inte. Istället blev det långdragna scener, återskapande dikter och händelser, där man hela tiden refererade till vad som hänt i de senaste böckerna. Visst kom det in då och då att karaktärerna Xander, Ky & Cassia blev en del av de viktiga uppgifterna, men jag tyckte inte att man fick läsa om hur själva striden utfördes eller hur revolten utvecklar sig under de mest kaotiska situationer som råder. Det var ett helt annorlunda uppror, jag tyckte författaren fokuserade mycket på den sjukdom som härjar vid upproret, det kändes som det tog för mycket överhand och att själva revolten dras undan bland ljuset. Det kändes som sagt att det var mest en kamp mot klockan än mot Samfundet.
Jag tycker också att det var en enorm besvikelse att få reda på vem Lotsen var, han hade verken gnista eller någon som helst kämpaglöd som en ledare borde ha.

Nej, jag vet inte vad jag ska säga, jag blev väldigt besviken av den här boken. Det saknades väldigt mycket och jag tyckte inte att den här presterade som jag trodde boken skulle göra. Men förutom det har författaren knutit ihop säcken på ett bra sätt, där karaktärerna återigen förenas och arbetar tillsammans för att revolten ska lyckas. Eftersom de är tre (Xander, Ky & Cassia) med olika talanger blir det en stor utmaning, där det hänger mycket på att de ska lyckas tillsammans. Med nya miljöer, nya karaktärer och nya utmaningar blir den här sista resan en känslostorm.
Jag själv tyckte om de sista 200 sidorna i boken eftersom det är där alla frågor får sina svar, annars så tyckte jag att författaren drog ut på det väldigt mycket. Den här sista delen, blev trilogins sämsta bok.

Betyg: 2/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar