lördag 17 augusti 2013

Recencion- De Utvalda: Monstrets Dotter


Titel: De utvalda- Monstrets dotter
Författare: Kristin Cashore
Förlag:Semic
Språk: Svenska
Sidor: 512
Utgiven: 2012
Rec ex: Nej

Handling: 
Sjuttonåriga Flamma kan läsa människors sinnen och styra deras vilja. Hela hennes väsen är förföriskt, men folk minns hennes elake döde far och undrar om dottern är likadan. Flamma vill bevisa att hon inte alls är som sin far. Med hjälp av sina krafter försöker hon avstyra ett hotande krig. Hon börjar inse den fulla vidden av sin styrka och den skrämmer henne. Kommer hon att bli ett lika fruktansvärt monster som hennes far var, eller kan hon använda sin förmåga till att göra gott?

Omdöme:
Bok Trilogin De Utvalda överraskar mig hela tiden, fösta boken Tankeläsaren läste jag för ett tag sedan och då kan jag berätta att det var ett äventyr man sent kommer att glömma, när det gäller Monstrets Dotter så överraskade det mig att den var ännu spännande än vad jag hade förväntat mig, vilket är otroligt kul.

Monstrets Dotter hade en riktigt spännande inledning vilket gjorde att jag aldrig la ifrån mig boken, inledningen till den här boken skiljer sig väldigt mycket från de andra böcker jag läst, då du kommer få läsa en kort historia som kommer ha stor betydelse längre fram i boken.

Det är ingen hemlighet att Kristin Cashore fantasi värld är otroligt vacker och förvånansvärt magisk, hennes karaktärer är trovärdiga, miljöerna väldigt detaljerade och dialogerna inspirerande. Jag tycker Cashore har verkligen levererat inom fantasygenren, det är väldigt sällan jag fastnar för just fantasy böcker, men nu kan jag erkänna att det är verkligen är något jag kan fortsätta med att göra.

I Monstrets Dotter får man följa en tjej vid namn Flamma och hon har ett förflutet hon fruktar och en framtid hon kommer ändra på för alltid. Det här är en tjej som rider ut i det vilda, upplever farliga situationer och kämpar för rättvisan. Historien om Flamma utspelar sig inte i de sju kungarikena där det finns särlingar med gåvor som Katsa och Po, utan i en värld där vanlig djur finns i mängder av olika nyanser och färger, landet Dells. Dells är ett ställe som är dolt från de sju Kungarikena, där kan vad som helst hända...

Flamma är den sista som föddes halv människa, halv monter och med det tillkommer det även en gåva som folk fruktar och en förbannelse som slukar henne, med hennes skönhet (röda hår) dras både människor och djur till henne, vissa avgudar henne, vissa vill döda henne, vilket gör det till en stor utmaning för henne varje dag.

Monstrets Dotter har inga stunder som uttråkar, den här är verkligen en bok jag kan rekommendera. För er som inte har börjat läsa bokserien så vill jag bara berätta att det är en trilogi där fösta boken utspelar sig i en värld med sju Kungariken med Kasa & Po, i den andra boken handlar det om Flamma i en väld som är dold bakom de sju Kungarikena och i den sista boken kommer alla karaktärer att återförenas...

Betyg: 5/5 Cirklar
Favoritkaraktär: Flamma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar