måndag 29 juli 2013

Recension- Matchad av Ally Condie


Titel: Matchad
Författare: Ally Condie
Förlag: Raben & Sjögren
Språk: Svenska
Antal sidor: 349
Utgivning: 2013
Rec ex: Ja

Handling:
Cassia Reyes lever i en värld där Samfundet styr. Ett kliniskt rent samhälle där allt är bestämt på förhand. Vem du ska älska. Var du ska arbeta. När du ska dö. Men under ytan finns andra krafter som vill något annat.

Omdöme:
Matchad vars titel blev en nyfikenhet utvecklades till att imponera på mig under min läsning.
Jag tycket boken kom med något nytt som jag inte har läst förut och det gjorde att jag dök ner i historien.
I början av boken var den ganska seg och lite långtråkig, det hände inte så mycket då jag la ifrån mig boken lite då och då, men när jag väl kom längre in i boken så gick det inte att släppa den, jag blev fast.
Jag tyckte om sättet boken var skriven på med både dialogerna och beskrivningarna på miljön, det var enkelt att hänga med och man förstod verkligen hur samhället fungerar vidrigt.
Karaktärerna var intressanta att läsa om, även om samhället är strikt bevakat och kontrollerande så får man även se nya sidor av de hela tiden.

Man får läsa om huvudkaraktären Cassia som är 17 år och lever ett liv där samhället bevakas dygnet runt. Här handlar det om att sköta sitt, gå till skolan, jobba, använda sina fritimmar till spelhall eller andra specifika aktiviteter, om man bryter några av reglerna tex kommer för sent till skola/jobb får man en varning, efter tre varningar, blir det stora konsekvenser. Det handlar alltså om det "perfekta" samhället, där även inget våld är tillåtet. När det gäller Cassia som nyligen blivit matchad, (den man ska hålla ihop med och gifta sig med) inser hon att det kanske finns något mer för henne... Det funkar bra ett tag med Cassias Match, men en annan känsla väcker sig starkare och starkare och Cassia är tvungen att undersöka saken då hon tror att hon kanske tillhör någon annan.

Efter många förslag och boktips på den här boken, bestämde jag mig för att läsa den. Jag hade stora förhoppningar om den här bokserien, då många beskrev den som en fantastisk framtidsdystopi och det var den också, även om den inte hade den action som jag väntade mig så innehöll den mycket spänning. Jag tycket om hur samhället var uppbyggd, då Samfundet kontrollerar allt, dina drömmar, dina egenskaper, din kost, ditt arbete och så din match, då Samfundet bestämer vem du ska gifta dig med och när du ska dö. Jag tycket konceptet var imponerande, då man fick reda på nya grejer hela tiden och inte nog med det, man får vara beredd på allt, här kan vad som helt hända.

Även om Matchad var en bra bok, kan jag tycka att det fattades lite mer drama och action i den här boken, då det ibland blev för stillsamt emellan åt. Boken är beskriven som en liknelse med Hungerspelen, men den här boken hade varken gnistan, den starka nervositeten eller den stora förälskelsen. Vilket jag tyckte var synd.

Jag rekommenderar Matchad, en av de bästa böcker jag läst i år.
Jag tycket boken var en annorlunda intressant upplevelse. Jag tänker definitivt läsa de andra böckerna i bokserien.

Betyg: 4/5
Bonus: Boken blir film 2015.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar