lördag 25 maj 2013

Recension: De Utvalda- Tankeläsaren

För ett tag sedan köpte jag De utvalda-Tankeläsaren av Kristin Cashore och jag blev inte besviken, boken förvånade mig på många sätt och den var verkligen fartfyll, en bok man borde äga om man är ett fantasyfan. Boken är en trilogi då del 2 heter (Monsterts Dotter) del 3 (Hemligheternas Rike).

Titel: De utvalda- Tankeläsaren

Författare: Kristin Cashore
Förlag: Semic
Språk: Svenska
Sidor: 479
Utgiven: 2013
Rec ex: Nej


Handling
Boken handlar om artonåriga Katsa. Hon lever i en värld med sju kungadömen, där vissa ovanliga barn föds som så kallade ”särlingar”, med olikfärgade ögon. Ett barn med olikfärgade ögon har en särskild gåva, och föräldrarna måste lämna sitt begåvade barn till landets kung. Katsas gåva är dödandets gåva, så hon har vuxit upp vid kungens hov och utnyttjas som torped. Hon skickas ut på uppdrag att hota, lemlästa eller döda kungens fiender.

Allt förändras när hon möter den unge prins Po, som också är en särling. Han har tankeläsandets gåva. Kärlek uppstår, och tillsammans ger de sig ut för att störta en ondskefull kung. De upptäcker också oanade sanningar om sig själva – har Katsa verkligen dödandets gåva eller är hennes talanger egentligen till för något annat .? Och hur ska de kunna störta en kung som har gåvan att kontrollera andra människor?

Recension
Jag tycker boken var väldigt actionfylld och spännande redan i första kapitlet, vilket förvånade mig på ett bra sätt, man får verkligen många beskrivningar på hur själva fighterna utspelar sig och går till, vilket är riktigt kul.

Jag tyckte boken hade en väldigt bra huvudkaraktär, Katsa. Hon är verkligen en tjej man kan se upp till. Hennes starka vilja, glödhet och sätt att tänka på får en att tycka om henne väldigt mycket. Man får också möta en prins vid namn Po och han har också en personlighet som jag fastnade för, även om han är lite speciel (jag avslöjar inget, läs boken). Under bokens gång får man väldigt många beskrivningar på miljön och vart karaktärerna färdas någonstans, det gör att man värkligen hamnar in i själva boken och i det stora äventyret.

För mig fastande jag direkt, även om boken var ganska tjock så läste jag ut den efter bara några dagar. Boken höll en fast från första sidan till sista meningen i boken. Även om boken hade en del kapitel som var lite långtråkiga så kunde man ite släppa boken. Man fick verkligen följa med på ett äventyr med intressanta karaktärer, fantastiska miljöer och onskefulla kungar. Om du vill vara med på ett storslaget äventyr, tveka inte att läsa boken.

Bonus: Det finns en karta i boken!

Betyg: 4/5 Cirklar


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar